Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Nákupné centrum v Prešove má čmelín, búdky pre vtáky a netopiere

Správať sa zodpovedne a ekologicky môžu aj moderné polyfunkčné budovy, príkladom je nákupné centrum na východe Slovenska.

Moderné nákupné centrum v metropole Šariša rozvíja ekologické aktivity na podporu udržateľnosti životného prostredia. Vďaka nim už získalo aj prestížny certifikát, aký má len 6 nákupných centier na svete.

Čmelín, búdky pre vtáky a netopiere či hotel pre hmyz. Správať sa zodpovedne a ekologicky môžu aj moderné polyfunkčné budovy, príkladom je nákupné centrum na východe Slovenska, ktoré vo svojom areáli podporuje biodiverzitu.

Pozitívne ohlasy zákazníkov

Ekológia je v súčasnosti horúcou témou a aj my chceme svojimi aktivitami prispieť k zlepšeniu životného prostredia v ktorom žijeme. Už pri výstavbe sme kládli dôraz na rôzne environmentálne kritériá, napríklad na systém energetiky, možnosti spätného získavania tepla či systém osvetľovacej sústavy. Doposiaľ sme vysadili vyše 120 stromov a vyše 1000 okrasných rastlín v okolí centra a inštalovali sme prvky ekomarketingu,” vysvetľuje Daniela Štieberová, manažérka nákupného centra.

Areál okolo Eperia Shopping Mall tvorí príjemné zelené prostredie a ekologické centrum, ktoré pozostáva z obydlí pre rôzne druhy živočíchov a podporuje biodiverzitu. Jeho súčasťou je čmelín, vtáčia búdka, búdka pre netopiere či dokonca hotel pre hmyz. Inštaláciou týchto obydlí sa zachováva rozmanitosť ríše zvierat.

Zákazníci tieto aktivity vnímajú veľmi pozitívne a sme radi, že dostávame aj ďalšie podnety na realizáciu iných ekoprojektov, pričom niektoré z nich v najbližšej dobe zrealizujeme. Momentálne pripravujeme výstavu všetkých našich doteraz realizovaných ekologických aktivít,“ dodáva D. Štieberová.

Ekologické aktivity v Prešove

Žijeme v dobe, kedy je ovzdušie v mestách vo zvýšenej miere zaťažené emisiami CO2 z výfukových plynov, výnimkou nie je ani Prešov. Preto vnímame veľmi pozitívne akékoľvek ekologické aktivity smerujúce k ochrane životného prostredia. Súčasťou zeleného prístupu mesta je aj rozvoj miestnej komunity.” vyjadril sa Vladimír Tomek, hovorca mesta Prešov.

V spolupráci so samosprávou vybudovala Eperia na neďalekom sídlisku pre obyvateľov moderné outdoorové workoutové ihrisko a priamo pri obchodnom centre postavila detské ihrisko, ktoré patrí k najnavštevovanejším v Prešove. V metropole Šariša sa vyvíja viacero komunitných ekologických aktivít, ktorých súčasťou je aj nákupné centrum Eperia.

Zapojili sme sa do komunitného projektu bajkšering – Bicykluj za dobré skutky, kde sme umiestnili stojisko bicyklov pred nákupným centrom a registračné centrum na infopulte,” približuje riaditeľka centra.

Do svojich ekologických aktivít sa snaží centrum zapájať aj jednotlivé prevádzky, napríklad prostredníctvom projektu Vráť ma - iniciatívy prešovských kaviarní, ktorá šetrí papierové poháre a znižuje odpad prostredníctvom konceptu vratného pohára. V súčasnosti sa zapojilo prvých päť prevádzok - Yogi´s, Coffeeshop company, Madison Coffee a Bagetéria.

Žiaden plastový riad

Už pred samotným otvorením centra padlo jednoznačné rozhodnutie o používaní keramického inventáru vo foodcourtoch, čím sme plastu povedali jednoznačne nie,” uzatvára D. Štieberová.

Vďaka svojim ekologickým aktivitám získala Eperia Shopping Mall v lete 2019 prestížny certifikát BREEAM Excellent. Je len jedným zo šiestich nákupných centier vo svete, ktoré má toto vysoké medzinárodné ekologické hodnotenie.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry

Spoločnosť BILLA podáva pomocnú ruku ľuďom pôsobiacim v slovenskej kultúre.

Vynovená predajňa v Smrdákoch

COOP Jednota Senica, spotrebné družstvo, pokračuje v modernizácii svojich predajní.

Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje

Chcete si konečne kúpiť novú kuchynskú linku či potrebujete dať auto do opravy, ale chýbajú vám peniaze?