Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Nákupné centrum v Prešove má čmelín, búdky pre vtáky a netopiere

Správať sa zodpovedne a ekologicky môžu aj moderné polyfunkčné budovy, príkladom je nákupné centrum na východe Slovenska.

Moderné nákupné centrum v metropole Šariša rozvíja ekologické aktivity na podporu udržateľnosti životného prostredia. Vďaka nim už získalo aj prestížny certifikát, aký má len 6 nákupných centier na svete.

Čmelín, búdky pre vtáky a netopiere či hotel pre hmyz. Správať sa zodpovedne a ekologicky môžu aj moderné polyfunkčné budovy, príkladom je nákupné centrum na východe Slovenska, ktoré vo svojom areáli podporuje biodiverzitu.

Pozitívne ohlasy zákazníkov

Ekológia je v súčasnosti horúcou témou a aj my chceme svojimi aktivitami prispieť k zlepšeniu životného prostredia v ktorom žijeme. Už pri výstavbe sme kládli dôraz na rôzne environmentálne kritériá, napríklad na systém energetiky, možnosti spätného získavania tepla či systém osvetľovacej sústavy. Doposiaľ sme vysadili vyše 120 stromov a vyše 1000 okrasných rastlín v okolí centra a inštalovali sme prvky ekomarketingu,” vysvetľuje Daniela Štieberová, manažérka nákupného centra.

Areál okolo Eperia Shopping Mall tvorí príjemné zelené prostredie a ekologické centrum, ktoré pozostáva z obydlí pre rôzne druhy živočíchov a podporuje biodiverzitu. Jeho súčasťou je čmelín, vtáčia búdka, búdka pre netopiere či dokonca hotel pre hmyz. Inštaláciou týchto obydlí sa zachováva rozmanitosť ríše zvierat.

Zákazníci tieto aktivity vnímajú veľmi pozitívne a sme radi, že dostávame aj ďalšie podnety na realizáciu iných ekoprojektov, pričom niektoré z nich v najbližšej dobe zrealizujeme. Momentálne pripravujeme výstavu všetkých našich doteraz realizovaných ekologických aktivít,“ dodáva D. Štieberová.

Ekologické aktivity v Prešove

Žijeme v dobe, kedy je ovzdušie v mestách vo zvýšenej miere zaťažené emisiami CO2 z výfukových plynov, výnimkou nie je ani Prešov. Preto vnímame veľmi pozitívne akékoľvek ekologické aktivity smerujúce k ochrane životného prostredia. Súčasťou zeleného prístupu mesta je aj rozvoj miestnej komunity.” vyjadril sa Vladimír Tomek, hovorca mesta Prešov.

V spolupráci so samosprávou vybudovala Eperia na neďalekom sídlisku pre obyvateľov moderné outdoorové workoutové ihrisko a priamo pri obchodnom centre postavila detské ihrisko, ktoré patrí k najnavštevovanejším v Prešove. V metropole Šariša sa vyvíja viacero komunitných ekologických aktivít, ktorých súčasťou je aj nákupné centrum Eperia.

Zapojili sme sa do komunitného projektu bajkšering – Bicykluj za dobré skutky, kde sme umiestnili stojisko bicyklov pred nákupným centrom a registračné centrum na infopulte,” približuje riaditeľka centra.

Do svojich ekologických aktivít sa snaží centrum zapájať aj jednotlivé prevádzky, napríklad prostredníctvom projektu Vráť ma - iniciatívy prešovských kaviarní, ktorá šetrí papierové poháre a znižuje odpad prostredníctvom konceptu vratného pohára. V súčasnosti sa zapojilo prvých päť prevádzok - Yogi´s, Coffeeshop company, Madison Coffee a Bagetéria.

Žiaden plastový riad

Už pred samotným otvorením centra padlo jednoznačné rozhodnutie o používaní keramického inventáru vo foodcourtoch, čím sme plastu povedali jednoznačne nie,” uzatvára D. Štieberová.

Vďaka svojim ekologickým aktivitám získala Eperia Shopping Mall v lete 2019 prestížny certifikát BREEAM Excellent. Je len jedným zo šiestich nákupných centier vo svete, ktoré má toto vysoké medzinárodné ekologické hodnotenie.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Na jeho budúcnosť sme sa opýtali Mareka Mičienku, obsahového manažéra Seduo.sk

6 h

Paneurópska VŠ sa môže pochváliť ďalším úspechom. Absolventi jej fakúlt patria medzi najlepšie zarábajúcich vo svojom odbore.

6 h

Kvôli kríze spojenej s ochorením COVID-19 čelia mnohí naši podnikatelia skutočne ťažkej situácii.

17 h