Pondelok, 23. máj, 2022 | Meniny má Želmíra

Skupina WESTech ukázala vyváženosť svojho obchodného modelu

Obchodná skupina WESTech v náročnom roku 2021 zvýšila svoje tržby na 301 mil. USD a dosiahla prevádzkový zisk 9,9 mil. USD.

Obchodná skupina WESTech s vyše 460 zamestnancami v roku 2021 ukázala vyváženosť svojho obchodného modelu. Do jej portfólia patrí WESTech distribúcia na Slovensku a v Čechách, retailové predajne iStores Apple Premium reseller, spoločnosť Arašid so sieťou retailových predajní PlayGoSmart (PGS), servisné stredisko Swiss a Logicworks (expert na Apple pre firmy) .

V roku 2021 sme pokračovali v rozširovaní nášho distribučného portfólia, retailového biznisu aj v ďalších akvizíciách. Aj napriek tomu, že sme sa nedokázali úplne zbaviť účinkov tlmenej dynamiky trhu a výpadkov dodávateľského reťazca, dokázali sme tieto prekážky prekonať . Napätie a makroekonomická neistota neoslabila dôveru našich zákazníkov, práve naopak, stali sme sa ešte dôležitejším partnerom a naše výsledky to len potvrdzujú . Vzhľadom na tieto zložité trhové podmienky je výkon skupiny v roku 2021 opäť významným a ukázali sme silu a vyváženosť nášho obchodného modelu“, hovorí Matej Sršeň CEO spoločnosti WESTech.

Spoločnosť WESTech získala počas roka 2021 nové distribučné kontrakty na produkty a portfólio značiek DELL Technologies, smartfónov TCL a OPPO, vysávačov VIOMI, tlačiarní Kyocera a ďalších.

Aj napriek niekoľko mesačnému uzavretiu predajní z dôvodu pandémie sa retailovým aktivitám nadmieru darilo. Predajne a e-shop Apple premium resellera B2C siete iStores dosiahli nárast tržieb o 21% oproti predchádzajúcemu roku. Za úspechom stojí aj posilnený internetový predaj počas zatvorenia obchodných centier, v druhej polovici roka otvorenie nových vlajkových predajní iStores a PGS v prémiových lokalitách ako Stanica Nivy alebo Bory Mall. Významnou mierou prispel aj rebranding značky Progamingshop na PlayGoSmart, ktorá oslovuje širšie spektrum zákazníkov.

WESTEch v roku 2021 prevzal aj podiel vo firme najvýznamnejšieho experta na Apple pre firmy na českom trhu a to spoločnosť Logicworks, ktorá plynule nadväzuje na Apple biznis WESTechu a iStores.

WESTech je súčasťou medzinárodnej skupiny skupiny ELKO Group, v roku 2021, teda v druhý celý rok digitálnej trhovej transformácie akcelerovanej covidom, zaznamenala stabilný a silný dopyt na trhu v kľúčových produktových segmentoch a dosiahla obrat 2,192 miliardy USD.

Sústredené úsilie na strane dodávateľov o splnenie výrobných cieľov v kombinácii s napätou logistikou viedlo k nerovnomerným harmonogramom dodávok, ktoré v niekoľkých kategóriách výrobkov nezodpovedali dopytu zákazníkov, čo dokonca ponechalo niektoré príležitosti na rast nevyužité z dôvodu nedostatočnej dostupnosti výrobkov na sklade ku koncu roka. Napriek tomu toto náročné prostredie vytvorilo množstvo príležitostí na zlepšenie ziskovosti, čo viedlo k dosiahnutiu hrubého zisku 162 miliónov USD, ktorý predstavoval 24 % nárast v porovnaní s rokom 2020. Čistý zisk (EBIT) celej skupiny vzrástol až o 35 % na 78,1 miliónov USD.

S ďalším rozvojom firemnej stratégie má WESTech dobrú pozíciu do budúcnosti. Vďaka pokračujúcemu značnému rastovému potenciálu, bude môcť k úspešnému príbehu celej WESTech Group a ELKO Group pridať mnoho ďalších kapitol.

www.westech.sk

www.elkogroup.com

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Do 4. ročníku projektu ENGIE Eco školy sa tento rok zapojila aj ZŠ Československej armády v Moldave nad Bodvou.

13 h

Do 4. ročníku projektu ENGIE Eco školy sa tento rok zapojila aj ZŠ P.O. Hviezdoslava vo Veľkých Kapušanoch.

13 h

V Liptovskom Mikuláši sa stavia viac, ako kedykoľvek predtým. Liptovský Mikuláš je dobré miesto pre život.

INZERCIA 22 h
SkryťZatvoriť reklamu