Piatok, 27. máj, 2022 | Meniny má Iveta

Prázdniny v zahraničí strávilo viac Slovákov ako pred pandémiou

Počas prázdnin záujem vycestovať do zahraničia stúpol o takmer pätinu v porovnaní s rokom 2019

Obavy z pandémie sa definitíve vytratili z úvah pri plánovaní dovoleniek. Snaha vynahradiť si zameškané, uvoľnené opatrenia a lacné letenky zvýšili záujem stráviť tohtoročné jarné prázdniny mimo Slovenska. Čísla uzatvorených cestovných poistení dokonca predbehli predpandemickú úroveň.

Tohtoročné jarné prázdniny si slovenskí klienti užili v zahraničí viac ako pred príchodom pandémie COVID-19. Celkový počet uzatvorených cestovných poistení počas jarných prázdnin stúpol o 17 percent v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2019. Najväčší záujem vycestovať počas prázdnin poisťovňa Wüstenrot evidovala v Košickom a Prešovskom kraji.

„Prvý kvartál roka 2022 potvrdil trend návratu do štandardných cestovných zvyklostí. Veľkú úlohu zrejme zohrali cenovo dostupné spiatočné letenky do rôznych destinácií, túžba po dovolenke a únava z obmedzení v posledných dvoch rokoch,“ h ovorí Zuzana Adamcová, analytička skupiny Wüstenrot. Pričom podotýka, že tohtoročné čísla boli porovnávané s rokom 2019 preto, aby boli očistené od obmedzení rokov 2020 a 2021.

Zvýšený záujem dominoval počas obdobia jarných prázdnin vo všetkých krajoch. Najviac však vzrástol v Košickom a Prešovskom kraji, takmer o 28 percent v porovnaní s rokom 2019. O 24 percent stúpol v Banskobystrickom, Trenčianskom a Žilinskom kraji. V Západoslovenskom kraji poisťovňa evidovala počas jarných prázdnin nárast o osem percent. Podľa analytičky, však faktory podporujúce záujem o dovolenku v zahraničí sú len dočasné.

Je otázkou času, kedy aj letecké spoločnosti do svojich cien budú nútené premietnuť zvyšujúce sa náklady na palivá či mzdy. Zároveň, ubytovacie zariadenia vyšší dopyt a rastúce ceny energií a platov rovnako zahrnú do cenotvorby,“ pokračuje Zuzana Adamcová.

Analytici skupiny Wüstenrot si špeciálne posvietili na obdobie od 24. februára 2022 do konca marca. Teda na obdobie, kedy už prebiehala vojna na Ukrajine. Čísla však nepotvrdili, že sa konflikt podpísal na záujme vycestovať.

„Počas daného obdobia počet uzatvorených poistení stúpol o takmer štvrtinu oproti predpandemickému obdobiu. No až dve tretiny tvorili krátkodobé cestovné poistenia, kedy je termín dovolenky presne daný,“ uzatvára Zuzana Adamcová.

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Ak plánujete kúpu nového spotrebiča, nákup v PLANEO cez víkend bude zaručená výhra!

20m

Zátoky, lagúny i dlhé pláže pre príjemný relax, zábavu aj štipku dobrodružstva.

INZERCIA 8 h

V nedeľu 5. júna v Eurovea pri Dunaji naživo odštartuje letná séria vandrovky.

INZERCIA 8 h
SkryťZatvoriť reklamu