Utorok, 17. máj, 2022 | Meniny má Gizela

Prečo by ste nemali liečiť svoju mačku antiparazitikami pre psy

Správne používanie prípravku na liečbu a prevenciu napadnutia parazitmi by malo byť samozrejmosťou, no nie vždy to tak je.

Príchod teplého počasia sa nedá oddeliť od návratu parazitov, ako sú kliešte, blchy a komáre, ktoré môžu u zvierat spôsobiť závažné ochorenia a nepohodlie. Ektoparazitiká (antiparazitiká určené na ničenie parazitov žijúcich na povrchu hostiteľa) sú dobrým spôsobom ochrany domácich zvierat. Je však dôležité zabezpečiť, aby sa lieky používali správne, najmä v prípade prípravkov pre psy na báze permetrínu, ktorý je pre mačky toxický.

Povolenia na uvedenie veterinárnych liekov na trh sa vydávajú vždy pre daný druh zvierat. Preto je podstatné, aby sa každý prípravok podával výlučne tým druhom, pre ktoré je určený. Napríklad antiparazitiká pre psy na báze permetrínu by mohli u mačiek spôsobiť neurologické poruchy (chvenie, kŕče, ataxia, kóma) a problémy s tráviacim traktom, ktoré môžu byť smrteľné vzhľadom na neschopnosť mačiek vylúčiť zlúčeninu z tela. Koncentrované prípravky s obsahom tejto látky dokážu vyvolať nepríjemné účinky aj po nanesení iba niekoľkých kvapiek.

Neberte zdravie svojich domácich miláčikov na ľahkú váhu

V snahe ušetriť alebo kvôli nevedomosti, dochádza k nechceným a zbytočným zdravotným komplikáciám, ktoré si vyžadujú návštevu veterinára. Rovnako, ako krmivo pre mačky nie je vhodné pre zdravú výživu psa, ani lieky určené pre psy nedokážu správne liečiť mačky. Dávajte pozor, s čím prídu vaše domáce zvieratá do kontaktu a vždy sa radšej poraďte s odborníkom.

Čo spraviť v prípade kontaktu mačky s permetrínom

V prípade náhodného vystavenia, a to aj v prípade, že sa ešte nevyskytli nežiaduce reakcie, by ste mali svoju mačku ihneď umyť teplou vodou a mydlom alebo prostriedkom na umývanie riadu a bezodkladne vyhľadať veterinárnu pomoc. Ak žije v jednej domácnosti viac druhov domácich zvierat, držte psy ošetrené týmto prípravkom na čas ďalej od mačiek.

Zdroj obrázkov: elements.envato.com

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Hypoglykémia je u diabetikov „bežná“, nepredvídateľná a potenciálne nebezpečná komplikácia inzulínovej liečby.

8 h

Nová verzia softvéru pre rodinu modelov ID prináša rýchlejšie nabíjanie, vyšší dojazd, vylepšenú navigáciu a veľa ďalších funkcií.

INZERCIA 20 h
Jiří Procházka.

Jiří Procházka, jeden z najlepších bojovníkov MMA súčasnosti, sa stal novým globálnym ambasádorom spoločnosti XTB.

16. máj
SkryťZatvoriť reklamu